Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ha francia konyha, akkor nem hagyhatjuk ki a báránybordát sem, melynek klasszikus kísérői a rozmaring és a menta.
Ez a recept rozmaringot ír, a menta friss ízét itt citrommal helyettesítjük.
6 szelet bárányborda csonttal együtt
apróra vágott, friss rozmaring
3 deci csirkehúsleves
1 evőkanál kukoricaliszt
1 citrom leve és héja
3 teáskanál dijoni mustár
A báránybordákat dörzsöljük be a friss rozmaringgal, majd előre melegített, száraz serpenyőben, oldalanként 3-5 percig pirítsuk őket, míg szép pirosra nem sülnek.
|
|
Ez a desszert egyszerűen mesés, ünnepivé varázsol bármilyen menüsort. A mandulatorta (tart aux amandes) egész Franciaországban kedvelt édesség, melyet megsüthetünk egy nagy formában, de több kisebb tortaformában is. Még tökéletesebb lesz, ha Chantilly krémmel és egy finom, forró kávéval tálaljuk.
Hozzávalók:
Tészta:
140g liszt
2 ek. kristálycukor
fél tk. só
7 ek. hideg vaj
3 ek. hidegvíz
Töltelék:
3 dl tejszín
22,5 dkg kristálycukor
negyed tk.
A provence-i fűszerek életet lehelnek minden átlagos ételbe, ilyen a paradicsomleves is, melyet finom fűszerekkel és rizzsel egycsapásra különleges francia fogássá változtathatunk. Ez egy egyszerű, könnyű, nyári leves, melybe konzerv helyett bátran tehetünk friss paradicsomot, hiszen szezonja van!
A provence-i paradicsomleves hozzávalói:
3 ek. olívaolaj
2 apróra vágott hagyma
1 répa feldarabolva
1 halványító zeller, felvágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk.
A flamand marhapörkölt (carbonnades flamandes) egy igazi házias, laktató különlegesség. Körülbelül másfél óra alatt kész is, utána következhet a nagy, családi lakoma. Különösen ősszel vagy télen esik jól, de egy nyáresti, beszélgetős vacsorának is tökéletes.
Hozzávalók:
1 kg marhahús, kockára vágva,
2 evőkanál finomlisztsó, bors,
2 ek. olaj,
2 ek. vaj,
4 közepes hagyma,
2-3 gerezd áttört fokhagyma,
1 ek.
A hagyományos croque monsieur villámgyors és csupán négy hozzávaló kell hozzá.
Ezt a ropogós, frissen sült melegszendvicset már az 1900-as évek elején kínálták a francia kávéházakban, mondhatni, ez volt a gyorsételek elődje.
Elékszítését grillsütőben javasolják, de a hagyományos gázsütőben is nagyszerű. A lényeg, hogy szép pirosra tudjuk sütni a kis szendvicseket, melyekhez kell:
8 szelet szeletelt kenyér,
dijoni mustár,
4 szelet sült sonka,
reszelt Gruyere sajt
és egy kis darab vaj.
Végre itt vannak a kis lila újkrumplik, nem kell őket pucolni se, csak megkaparászni kicsit. Az ízük is teljesen más, mint öregebb társaiké, könnyebbek, frissebbek. Ezért készíthetjük belőlük ezt a csodás, könnyű, nyári salátát, amit akár egytálételként is fogyaszthatunk egy rohanós hétköznap, de akár köretként is tálalhatjuk királyi vasárnapi lakomákon.
Ahogy megszokhattuk, csak néhány hozzávaló kell hozzá és már kész is.
Kell hozzá
Újburgonya, kb 10 szem, de ez éhségtől és társaságtól függ,
apróra vágott vöröshagyma,
apróra vágott újhagyma,
olívaolaj,
friss, apróra vágott kapor, ha nincs, jó a szárított is,
só, friss őrölt bors.
Tudom, tudom, a libamáj nem olcsó dolog, de egyszer egy évben megéri rászánni egy kis pénzt, például egy ünnep alkalmából. Ezerszer jobb, mint a konzerv változat, ami ki tudja, mikor látott libamájat. A saját készítésű libamájpástétom különleges ízű, fejedelmi lakomát ígér, fogyaszthatjuk pirítóssal vagy zöldségekkel. Az íze olyan, hogy aki eddig idegenkedett a májevés gondolatától, az garantáltan megkedveli. Kísérőként természetesen egy pohár hűvös vörösbort ajánlanak, mely kiemeli a máj érdekes, semmivel sem összetéveszthető ízét.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás