Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Francia Konyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Francia Konyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ömlesztett sajtokat Svájcban kezdtek készíteni, de elterjedtek Franciaországban is a Gruy?res-készítõ vidékeken. Készítésük eredeti célja az volt, hogy feldolgozzák azokat a kemény sajtokat, amelyeknek külsõ hibái voltak, mint szabálytalan lyuggatottság, puffadás stb., és e miatt kereskedelmi értékük csökkent, azonban ízük és tápértékük megfelelõ volt. Késõbb azonban feldolgozták azokat a lágy sajtokat is, amelyek rosszul sikerültek és nem voltak tartósak.
|
|
E Földközi-tenger északi partvidékén honos, gyakran 2 méternél is magasabbra megnövõ évelõ növény rendkívül jellegzetes, tömjénszerû, gyantás, enyhén keserû illatáról ismert.
A fás szárú növény tû alakú, nyél nélküli levelei b?rszerûek, enyhén csavarodottak és különösen illatosak. A rozmaring különbözõ aromatikus illóolajokat, szaponint és cseranyagokat tartalmaz. Leveleit frissen vagy szárítva, hajtásait és virágait pedig frissen használjuk, a levesek és mártások ízesítésén túl fõleg bárány, vad és szárnyasokból készült sültek, továbbá töltött húsételek készítésénél.
A növény eredetileg DélnyugatÁzsiában és észak-Afrikában õshonos, hazánkba a XVI. században jutott el. A növény leveles-virágos hajtása adja a fûszert. Már az ókori görögök elõszeretettel használták a majoránna olaját fürdés utáni ápolószernek, amelyet elsõsorban a hajukra és a homlokukra kentek.
Konyhai felhasználását tekintve a majoránna meglehetõsen sokoldalú, mindenekelõtt különbözõ levesek, fõzelékek és mártások, különféle húsételek, pástétomok ízesítésére használjuk.
A kerti kakukkfû egy egész Európában, így hazánkban is vadon megtermõ, 20?50 cm magasságú, fásodó szárú, évelõ félcserje.
A fényigényes és szárazságtûrõ növény sok helyen látható a napos domboldalakon, homok-pusztákon vagy szárazabb réteken. A kakukkfûvel erõs, átható íze miatt mértékkel bánjunk. Adhatjuk nehezen emészthetõ levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz, baromfi és marhasültekhez, tokányokhoz, ürücombhoz, vadas ételekhez, töltött káposztához, véres és májas hurkához, kolbászokhoz, a kakukkfû ugyanis elõsegíti a zsírok lebontását.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu